November lett, már megint! Sőt, lassan a faragott tökök is fonnyadni kezdenek. Hihetetlen, milyen gyorsan pörögnek a hónapok, csak kapkodom a fejem. Kicsit fáj, hogy egyre beljebb húzódunk megint, és hétről hétre kevesebb a növény a teraszon. A citromok már egy hónapja beköltöztek a lakásba, bent vannak az avokádók, mangók is. A héten biztonságos, fagymentes helyükre költöznek a leanderek és a hortenziák, illetve elkezdődik a kint telelő növények téli takarása, védelme is. 

ősz ültetés teleltetés

Ha van kedvetek, egész normális időt mondanak a hétvégére, lehet kicsit tenni venni odakint, előkészülni a tavaszi szezonra. Ültethető fokhagyma, áttelelő zöldborsó és petrezselyem is. Emellett hagymásokat is érdemes még telepíteni, a tulipánok hada minden tavasszal eszembe juttatja, hogy megérte vacakolni a dermedt földdel! ősz ültetés teleltetés

Novemberben már passzívak a növények, így a legjobb, ha most telepítünk fenyőféléket, díszfákat, bokrokat – de gyümölcstermőket, sőt- szabad gyökeres rózsát is. Ilyenkor sokat spórolhatunk, lényegesen alacsonyabb áron juthatunk a növényekhez, mint tavasszal. Amíg nem fagy, szőlőoltványt, gyümölcsfákat, bogyósokat bátran el lehet ültetni. Két dologra vigyázzunk azonban:

        - A gyökereket takarjuk alaposan.
Első sorban ültetés után; a frissen, ősszel telepített növények tövét takarjuk. Mulcsozhatunk, de földet is „kupacolhatunk” köré. Másodsorban az ültetéskor is figyeljünk, hogy a szabadgyökeresek ne maradjanak takarás nélkül. Mindig csak a soron következő növényt bontsuk ki, amit éppen ültetünk.

        - Vigyázzunk a hajszálgyökerekre is!
Minél vékonyabb egy gyökér, annál nagyobb szerepet tölt be a tápanyagfelvételben, így igyekezzünk a legkevesebbet roncsolni közülük. A hajszálgyökerek fejlődése télen sem áll le, tegyünk meg mindent a kisebb pusztításért. Minél ügyesebbek vagyunk, annál jobban koncentrálhat növényünk jövőre a termésre a gyökérnövesztés helyett. ősz ültetés teleltetés

A lombhullató cserjéket, gyümölcsfákat hó végén érdemes lesz megmetszeni. Emellett a téli mulcsozásukról se feledkezzünk el, takarjuk be a felszínt a tövek körül alaposan! A konténeres fákat védettebb sarokba lehet telepíteni, esetleg hungarocellre állítani. Ezzel is a gyökereket védjük a károsodástól. 

Ami minden évben kérdésként nekem szegeződik ilyenkor, hogy mit csinálok a szamócáimmal. A szakirodalom szerint védett helyen célszerű teleltetni őket kevés locsolás mellett, ahol átvegetálnak tavaszig. Lényeg, hogy a zöldje megmaradjon, de ne növekedjen – így energiát gyűjt a tavaszi gyors fejlődéshez. Én ezzel ellentétben kint teleltetem őket évek óta. Napos, szélcsendesebb helyre húzom a ládákat, különösebb takarás nélkül a tavalyi durva telet is simán átvészelték. Az öntözésről gondoskodott az időjárás, mi csak a gyümölcsöket élveztük egészen mostanáig. ősz ültetés teleltetésHa szerencsés vagy és pince vagy garázs a rendelkezésedre áll, megpróbálkozhatsz a paprikák, chilik átteleltetésével is, ennek is eljött az ideje. Én még nem próbáltam, de minden évben felmerül, hogy nem is lenne buta dolog. Az áttelelt chili hamarabb és bőségesebben terem a nálam tapasztaltabbak szerint.
Sajnos idén nem volt komolyabb paprika állományunk, így jövőre tolódik ez a projekt. Az elmélet hasonlít a leanderek és hortenziák kapcsán már megszokotthoz. Le kell vágni a terméseket a bokrokról, picit vissza lehet vágni a növényt, majd fagymentes, hűvös helyen kevés locsolás mellett álomba szenderül a paprika is. Egészen elsorvad állítólag a növény, de tavasszal majd új erőre kap.  

Nem csak a növényeinkről érdemes most gondoskodni, megéri egy kicsit rendezkedni is. A locsoló berendezések téliesítése, szétszerelése hozzájárulhat, hogy tovább használhassuk azokat. Ugyanez igaz a kültéri bútorokra is, amelyek közvetlenül ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. A nedvesség és a fagy tönkreteheti még az ellenállóbb darabokat is, így ha van rá mód, szereljük szét, pakoljuk el azokat is. Azért persze mindet nem muszáj, szélcsendes időben sokáig élvezhetjük a teraszt egy meleg pléd, forró tea és csodálatos őszi növények társaságában! ősz ültetés teleltetés