Lassan ha listáznom kellene a nevelt növényfajok számát, talán már háromjegyű lenne az eredmény - de csak a gazokkal együtt :)-  ami azért nem olyan rossz teljesítmény. A többség ehető, ezen belül is talán a fűszernövények vannak most túlsúlyban. Nem is csoda, szeretjük a hasunkat, amihez elengedhetetlenek a friss fűszerek. Összegyűjtöttem a kedvenceim közül néhányat a teljesség igénye nélkül, amik ha ügyesek vagyunk, egyszeri beruházást igényelnek csak, szépen áttelelnek, hasznosak és még mutatósak is: fűszerek konyhakert

 

Menta
A menta is ki lett már vesézve korábban, a gyökereztetését szemléltettem akkor. Azt kell mondjam ez a projekt kicsit kinőtte magát; kínomban annak idején egy nagy növény alá dugdostam be 8-10 szálat, amit már nem volt energiám elültetni. A nagy növény eltávozott, a menta maradt. Menta gyökereztetése fűszerek konyhakert

Mindenkinek ajánlom, mert tényleg zord körülmények közt is szépen megmarad. Folyamatosan vissza kell csipkedni, akkor szép bokros marad, és nem satnyul el alul. Ez a limonádé szezonban nem igazán jelenthet problémát senkinek :)
 

Rozmaring
Rögtön egy kakukktojás. Nem tartom kizártnak, hogy egy nagy dézsában megmarad, de cserépben én totális kudarcba fulladtam, írtam is már korábban erről: Rozmaringos kudarcom bővebben

Évekig a mumusom volt tehát a rozmaring, az istennek se sikerült életben tartanom, nemhogy átteleltetnem. A megoldást végül az ágyásba kiültetés jelentette, azóta is köszöni, nagyon jól van – és ennek már 3 éve. Szépen nő, valóban igénytelen, még télen is csíptem ágat róla a konyhába. fűszerek konyhakert

Így már elfogadom, hogy kezdő kertészeknek is ajánlja a szakirodalom, de ne csüggedjen, akinek eddig elmaradt a siker, a hiba nem a mi készülékünkben van – ki kell ültetni és kész. Nem kényes a talajra, szereti a tűző napsütést, de félárnyékban is szépen fejlődik, mérsékelten szükséges csak locsolni.
 

Zsálya
A zsálya korábban hiányzott a repertoáromból, de az ágyás megöröklésével hatalmas, túlnőtt és elhanyagolt, tetves tövekre is szert tettem. Hurrá. Az első gondolatom az volt, hogy felgyújtom és behintem sóval az egészet, de aztán megesett rajtuk a szívem. Néhány kegyetlen visszavágás, kis törődés után összekapták magukat, a méhek ma már nagyon hálásan gyűjtik a virágok nektárját: fűszerek konyhakert

A méhek mellett én is elégedett vagyok, mert szépek, a levelekkel pedig első sorban a sülteket fűszerezzük; bár nem annyira gyakran használom, mint amilyen erdővel rendelkezünk.
Szárazságtűrő, kibírja (sőt, szereti) a tűző napot, így ha valahol minden növényed kiégett, az a hely tökéletes lesz neki. Nagon jól elvan cserépben is, a magjai pedig nagyon csírázóképesek - ajánlom ültetni.


Medvehagyma
Bár a medvehagyma nálunk friss lakónak számít, az a filozófiám, hogy ha kellően körültekintőek és tájékozottak vagyunk, szinte minden növényt életben lehet tartani. Bízom benne, hogy a medvehagyma is a nagyobbik kalapba tartozik, és nem fog ki rajtam. Tisztában vagyok vele, hogy erdei aljnövény, így a félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli, a helyét is ennek megfelelően kell kiválasztani. A gumós növények viszonylag jól tarthatók cserépben, csak a megfelelő öntözésre és tápanyag utánpótlásra kell figyelmet fektetni. fűszerek konyhakert
Már többször ettünk belőle, néhány konklúzió:
      - Finom. Mindig hagyj meg azért 3-4 levelet, hogy a növény túléljen
      - Virágzás után egyre „fokhagymásabb” ízűek a levelek, amit én egyébként annyira nem bánok                   
      - Elvirágzás után fokozatosan elszáradtak a levelek, nem kell megijedni (lásd a képen is)
      - A teljes leszáradást követően visszavágás után sötét, védett helyen várakozzanak a hagymák jövő évig

Tárkony
Szintén terítéken volt már a tárkony, azóta azért eltelt némi idő; a növény jelentem, továbbra is remekül hozza a formáját. Idén már másodszor vágtam vissza, nem győzzük szárítani, fagyasztani az ínségesebb időkre. Kaptam pár ecetezős tippet is, mindenképpen ki fogom próbálni úgy is eltenni.fűszerek konyhakert
Jól lehet, hogy a tárkony nem a legszebb növény, de legalább zöld, és tök igénytelen. Cserépben szerintem maximum 2-3 szezont bír ki, túlnő és megfojtják egymást a gyökerek. Ha még hajt, érdemes megpróbálni szétültetni (amit egyébként nem igazán szeret) vagy újat is lehet persze vetni/venni. Egy tő fedezi a család éves adagját, akár a másod és harmadunokatestvérekig is. Brutális, de mégsem hiányozhat a konyhából.

Oregánó
Nagyon szeretem az oregánót mindenféle szempontból. Enni is, nézni is :) Viszonylag alacsonyabb a vízigénye, ezért sziklakertbe is jó választás lehet,  de cserépben, vagy akár balkonládában is mutatós, mert sokáig virágzik. Nálunk most az ágyásban csücsülnek. fűszerek konyhakert
Pech, hogy az enyém még pont nem virágzik. Jól vethető tavasszal magról, ezért nem muszáj feltétlenül a növényt megvásárolni, de természetesen megvenni is ér! Ha balkonládába kerül, a kevés földréteg nem biztos, hogy megvédi a fagytól, ezért mindenképpen valami védettebb sarokba érdemes pakolni a ládát télre, és egy kis takarás sem árt neki.