Fura ez az elnevezés, hogy saláta.. paradicsomból is készül, amiben ráadásul nyomokban sincsen saláta, de a dolog mélyebb etimológiája most nem is annyira fontos. Alig várom, hogy megmutassam a legtutibb salátát :) Sokat kísérleteztem, mire megtaláltam azt a fajtát, ami a legmegfelelőbb a számunkra, tehát egy nagyvárosi erkély párkányán is tökéletesen helytáll. A szempontjaim ezúttal elég szigorúak voltak: legyen finom, praktikus, változatos, könnyen nevelhető, sokáig eltartható – és mindenekelőtt mutatós is. Jelentem, találtam.

saláta konyhakert

 

Sosem szoktam megemlíteni konkrét termelőt vagy márkát (jelezném, hogy ez sem egy fizetett reklám), de ezúttal megosztom veletek, annyira elégedett vagyok. Ha szeretnétek tényleg jó salit nevelni, érdemes keresni a Rijk Zwaan által forgalmazott ’Salanova’ salátának mind az öt típusát. Én szeretettel ajánlom, bár én is csak most ismerkedem velük, és csak hármat választottam. 
A Salanova már első ránézésre is gyönyörű, ezt szerintem elvitatni nem lehet, ráadásul nagyon praktikusan lehet bánni vele a cserépben és a konyhában is. Napos párkányon pici cserépben is szépen fejlődnek, csak nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földjük - hamar lekókadnak. Könnyen téphetőek a levelek, de egészben is felszedhető. Nagyüzemi szinten is termesztik, géppel is tökéletesen betakarítható.
A levelek mérete megegyezik, laikusok számára is totálisan könnyen, egyformára vághatóak, de a fő esztétikát is ez adja a gyönyörű zöld és piros színek mellett. Ízre is remek mind, amit kóstoltam, abszolút hozzák a fajtajegyeket, le a kalappal. Balkonsalátának szerintem ez a legjobb választás. Vetőmagként, előnevelt palántaként is elérhető a nagyobb kertészetekben.

Természetesen azért nem bíztam a véletlenre a salátakérdést, a konyhakertben vetettünk egy sort, ha mégsem válna be a szuperzöld :) Ezek is szépen növekednek, bár lassan egy ritkítás nagyon ráférne az állományra. saláta konyhakertSajnos ez sem egy kifejezett magyar fajta, olasz cikória. Tapasztalataim szerint sokkal jobban viseli a májusi magas uv-t, mint bármilyen más fajta, amivel eddig próbálkoztam. Kifejezetten világosabb erezetű, lágyabb ízvilágú típus lesz, nem a klasszikus kesernyés.
Nem sok dolgunk van vele; kell ásnunk egy sekély sort, beleszórni a magokat, betemetni, locsolni és várni. Roppant kényelmes, és a saláták esetében nagyon hatékony is, ráadásul a helybe vetésnek megvan az az előnye, hogy nem kell palántaneveléssel, kiszoktatással bajlódni - csak egyelni ritkítani a sorokat. 
Gyorsan növekednek a növények, körülbelül 8 hét alatt már szüretelhetünk is.

Természetesen nem csak tépősalátával vagy speciális fajtákkal érdemes próbálkozni, a klasszikus fejessel is bátran lehet. Ha előrelátóak vagyunk, 2-3 hetente vessünk egy-egy  cserépbe, úgy egész nyáron lesz zöld a nokedlihez is :)