Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Citromot magjáról..

Valahogy ez a citromkérdés vagy a limonádé, vagy a teaszezon közepén merül fel midig. Nyilván nem is csoda, Ilyenkor veszünk legtöbbször citrusféléket a kezünkbe, és persze a legtöbb maggal is most találkozunk. Én a magam részéről már-már gyűjtöm ezeket a növényeket. Nem csak a termésüket élvezzük, de egész évben gyönyörűek a kis fák, a virágaik illata pedig igazán mámorító. citrom magvetés egzotikusokAzon szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mostanában érik mindig 1-1 citrom, így kevés vásárlásra szorulunk, de persze a boltival sincsen baj. Nem győzöm persze hangsúlyozni, hogy lehetőleg vegyszermenteset vegyünk, ha pedig erre nincs mód, mossuk meg alaposan. citrom magvetés egzotikusok
De mi is lesz a téma most? Természetesen, ami már sokunk fejében megfordult: lehet-e a magokból citromfácskákat nevelni?
A válaszom leghatározottabban is igen. Hogyan fogjunk neki? Alaposan tisztítsuk meg a magokat folyó víz alatt, majd a kis csücskeiket 1-1 határozott mozdulattal vágjuk le. Ez nagyon fontos mozzanat; a mag köpenye nagyon kemény, így lesz esélye a kis hajtásoknak mielőbb erőre kapni. Persze vigyázzunk, magát a magot ne sértsük meg :)

Tavaly talán olyan február magasságában az első (egyébként sikertelen) gyömbéres kísérletem mellé dugdostam el néhány magot, majd simán el is feledkeztem róluk annak rendje és módja szerint. A besült gyömbért hogy ne is lássam, alkalom adtán száműztem is a teraszra. Már igencsak tavasz derekán jártunk, amikor konstatáltam, hogy minden kínzás ellenére, kommandósokat megszégyenítő módon a magok kicsíráztak, és szépen növekedésnek indultak a növénykék. A hír tehát igaz, az élet utat tör magának :) citrom magvetés egzotikusok
Sokan csészébe ültetik a magokat csoportosan, nagyon mutatós így is: citrom magvetés egzotikusok(a kép forrását pinterest oldalamon megtalálod: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/egzotikusok/)

Mostmár azért nagyobb becsben tartom a citromnövendékeimet, de a teraszon, napvilág mellett nevelkedtek. Télre világos helyre kerültek. citrom magvetés egzotikusokÁltalánosságban mit mondhatok el?

  • Nem fog teremni a nevelt magonc. Ha mégis, biztosan sokára, és nem lesz élvezhető a gyümölcse. Megoldás: egy termő ág visszaoltása a növényre. Szerintem erről tavasszal szót fogunk ejteni :) Ha nem tudod/szeretnéd oltani, akkor is egy nagyon szép dísznövényed lesz, amire igazán büszke lehetsz!
  • Nem nő túl gyorsan, erre azért készüljünk fel!
  • Rendszeres tápoldatozást igényel, illetve ne hagyjuk kiszáradni a földjét
  • Metszenünk is kell majd egy idő után
  • Nyáron remekül elvan kint, de fokozatosan szoktassuk csak a napsütéshez, nehogy megégjen.
  • Télen világos, de mérsékelten meleg helyet igényel – mérsékeltebb öntözéssel
  • A téli kisebb mértékű levélsárgulás és levélhullás normális :)

Vigyázat, a citromtartás addiktív!

 6
Tovább

Szilveszteri üvegezés

Éppen hogy túlvagyunk a karácsonyon, máris itt a szilveszter a nyakunkon. Nem tudom, miért ért váratlanul a dolog, minden évben így szokott ez lenni, de most valahogy mégis felkészületlenül ér. Biztosan csak a babavárás utolsó hónapjai teszik, hogy egy feldagadt porcikám sem kívánja a bulit, így inkább más megközelítésből szemlélem a dolgot idén.

Ha a karácsony az evésről szól nálunk magyaroknál, a szilveszter bizonyára az ivászatról. Biztosan ezért sem vágyom el szórakozni ;) lényeg ami lényeg, hogy elképesztő mennyiségű üres üveget termelünk ezen a napon (mi is, hozzáteszem). Gondolkodtatok már rajta, mit tehetnénk, hogy ez a halom üveg esetleg mégse a szelektív szemetesbe kerüljön? :) Természetesen egy kis barkácsolásra gondolok most is. Hoztam néhány jó ötletet:

1.       Whisky kedvelőknek

Nem igényel valami hatalmas rákészülést és ügyességet a dolog, de egy pasis, vagy csak whisky rajongó háztartásból nem hiányozhat egy ilyen alap darab: DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

2.       Borosok

Talán az üvegek mérete miatt a borosüvegek rejtik a legnagyobb potenciált. Mondhatnám, hogy emiatt vagyunk inkább borosak, de nem :) szerencsés véletlen. Borosüvegből szuper, akár kültéri fénydekorációt is készíthetünk, ha a palackunkat a lebontott karácsonyi izzókkal töltjük meg. DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

Egy nem túl bonyolult manőverrel (fonal, aceton, gyufa és hideg víz) levághatjuk a palack alját, vagy tetejét. Ezzel a kérdéssel sok youtube videó foglalkozik. Nem teljesen veszélytelen a mutatvány, aki kipróbálja, vigyázzon a testi épségére. A kettévágott palack viszont új dimenziókat nyit meg. Gyertyatartók, poharak, csillárok vagy akár önöntözős cserepek is készíthetőek: 

DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

DIY újrahasznosítás üvegek szilveszterDIY újrahasznosítás üvegek szilveszterDIY újrahasznosítás üvegek szilveszterHa ez sem elég, egy kevés fáklyaolaj és egy kanóc segítségével kész is a szuper kültéri világítás: DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

3.       A sörösök se csüggedjenek

Ami legyártható borosból, szinte mind sörösből is. Sőt! Saját pohárkollekciódat is összeállíthatod. DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

4.       Pezsgős üveg szinte mindenkinél lesz

Hogy mihez kezdjünk vele? :) Természetesen nem is mondhatnék mást… Ültessünk bele mini kertet! DIY újrahasznosítás üvegek szilveszter

Zárójelben jegyezném meg, hogy mindegyik üvegbe lehet.. a bizonyítékért, és a képek forrásáért látogasd meg pinterest oldalam: https://hu.pinterest.com/BalkonGaz/bottle-recycling/

Sikerekben és növényekben gazdag, zöldebb újévet kívánok mindenkinek!

 0
Tovább

Lilahagyma lekvár nem csak ajándékba

Abszolút klasszikus magyar család vagyunk, a karácsony nekünk is a nagy evésről szól, nem tagadom :) de idén megfogadtuk, hogy egy kicsit jobban szervezzük a dolgokat, előre megbeszéljük, hogy ki mit készítsen, így elkerülve a mérhetetlen mennyiségű kárba vesző ételt.

Úgy alakult, hogy most ránk csak a közönségkedvenc karácsonyi brownie és valamilyen szósz maradt a többiek által vállalt húsok mellé. Nem kellett sokat tanakodni, már nagyon rég tervben volt, hogy igazi, jóféle lilahagyma lekvárt készítsünk, így idő is maradt rá. gasztro hagyma ajándékMindenkinek ajánlom, még a roppant kritikus nagymamám is elismerően nyilatkozott róla. Gasztroajándék gyanánt is kiváló, mindenesetre rá kell szánni az időt, ezzel számolj. Bár nem igényel folyamatos felügyeletet, de bő két órát biztosan elrotyog.

Amire szükséged lesz:
   - lilahagyma 5-6 fej
   - vöröshagyma 1 fej
   - olivaolaj
   - jóféle vörösbor, 1,5 dl
   - balzsamecet 2,5 evőkanálnyi
   - só
   - bors
   - méz
   - barnacukor
   - kb. 2 dkg vaj
   - kakukkfű (mi kakukkfüves termelői mézet használtunk)

Ha minden megvan, jöhet a sírás. Pucoljuk meg a hagymákat, vágjuk félbe azokat, és hajszálvékonyan szeleteljük fel. Minél vékonyabbak, annál jobb. gasztro hagyma ajándékVegyünk elő egy nagyobb edényt, mint amit eredetileg gondoltunk, mert bizony komoly halom lesz. Mindenképpen tapadásmenteset válasszunk, amit le lehet fedni.

Löttyintsünk némi olivaolajat az edény aljába és forrósítsuk fel. Durván másfél evőkanálnyi elegendő lesz, majd kotorjuk rá a hagymahegyet. Folyamatos kevergetés mellett (mindenféle fűszer vagy só nélkül) pároljuk üvegesre, de ne pirítsuk meg. gasztro hagyma ajándékHa jónak ítéljük, vegyük takarékra a lángot, fedjük le és hagyjuk puhulni. Néha azért érdemes megkeverni, nem szabad lepirítani az alját. Ez a művelet kb 45 percet vesz igénybe, és el is bizonytalanodhatsz – de ne vedd feljebb a hőfokot, dolgozik a meleg a fedő alatt szép lassan. gasztro hagyma ajándék

Ha egész borsot használsz, most van idő azt mozsárban megtörni. Mi fekete és zöldbors kombinációt választottunk, de választhatsz bármilyet. Ha viszont csak feketét, és abból is őröltet használsz, bánj vele kicsit visszafogottabban. Kb 1,5-2 teáskanálnyi egész borsot zúztunk durvára, de ez nem szentírás, mindenki ízlés szerint tehet bele. Ha leketyegett a 45 perc, borsozzunk és sózzunk. A só is megosztó kérdés, már ami a mennyiséget illeti, ráadásul típusonként is máshogy kell kalkulálni. Himalája sóval főzünk, 1 teáskanálnyit használtam. Keverjük alaposan össze, és főzzük el a levét, amit kieresztett.

Jöhet a bor. Egy pohár az ételnek, egy a szakácsnak. A balzsamecet ideje is elérkezett, de ezt nem vámoltuk le.. Közepes lángon 35 percig, lefedve rotyoghat. Valahogy a borral hamarabb eltelt az idő. Ki érti? gasztro hagyma ajándék

Lekerülhet a fedő, ismét főzzük el a leve nagyját, majd jöhet a lényeg. Az aranyló méz adja majd meg (ha kihűlt) az egész főzet lekvár állagát, a barnacukor pedig elmélyíti a színét. 2 evőkanál kakukkfüves méz, 2 evőkanál virágméz és 2 evőkanál barnacukor került a fazékba. Folyamatosan keverjük mostmár. sűrűsödik, zárjuk el a tűzhelyet, hagyjuk kicsit hűlni a lekvárt. Keverjük el benne a vajat, majd szedjük csatosüvegbe. Nekem krétázható befőttes volt csak kéznél: gasztro hagyma ajándék

Kihűthetjük dunsztban is, úgy tovább eláll, de ez az adag már másnap elfogyott. Bátran állíthatom, hogy megérte a könnyeket és a kis macerát! A szilveszteri malacsült mellé is szeretettel ajánlom :)

 0
Tovább

Gyorstipp: ünnepi ajtók

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a vendéglátás/rendezvényszervezés területén dolgozom. Sorstársaim ennek tudatában pedig pontosan átérzik, hogy mit is jelent ez valójában így az ünnepek közeledtével: mérhetetlen mennyiségű munkát, hihetetlenül kevés szabadidőt. Folyamatos rohanást magunk után az ajándékok beszerzésével, a házimunkával, a lakás feldíszítésével – és még fokozhatnám :) a lényeg, hogy olyan igazi felkészülésre soha nincs idő.

Tavaly történt, hogy egy roppant fárasztó hétvégi etap után, kimerülten hazaérve a lakás csodálatosan feldíszítve várt; a férjem igazán kitett magáért – pedig ő sem kevésbé elfoglalt :) Hihetetlenül jólesett, egy pillanatra el is felejtettem minden nyomorom. De természetesen nem ömlengeni szeretnék, hanem kiemelném a tavalyi dekor egy olyan elemét, ami teljesen saját ötlete volt, és azonnal beleszerettem; íme, a szent grál, a bejárati ajtó csomagolása: gyorstipp dekor karácsony

Hihetetlen, hogy egy kis csomagolópapír és némi masni mennyire fel tudja dobni a lakást! Főleg, ha esetleg a rendelkezésre álló hely sem túl nagy. Bevallom őszintén, annyira tetszett, hogy a masni nélküli papírburkolatot csak nyáron szedtük le, de idén természetesen –már közösen- újradíszítettük. Ha Te is szeretnéd kipróbálni, csak az alábbiakra lesz szükséged:

  • csomagolópapír (az ajtó méreteit vedd figyelembe, és a papír mintáját is)
  • masni, szalag
  • cellux
  • olló
  • sniccer/szike
  • szék, fellépő vagy kislétra (ha Te sem nőttél magasra)

Mi folyamatában mértük, vágtuk a papírt. Sajnos a mintaválasztásnál nem voltunk most nagyon ügyesek, így hosszában nem működött a dolog; keresztbe (3 darabból) jött ki a teljes felületre. Egyszerűbb a tetejéről indulni, de gyakorlatilag mindegy :) gyorstipp dekor karácsony
Ketten könnyebb persze, mert amíg az egyikőtök az érdemi munkát végzi (mint hajtogatás, ragasztás) a másik tudja tartani a papírt, illetve vágni a celluxot. Ebben az esetben én csak a kukta voltam :) Rögzítsd tehát az első csíkot, csomagold be az ajtó tetejét! Ha bejárati ajtóra dolgozol, biztosan találkozol egy kukucskálóval. Ezt óvatosan szikével körbe kell vágni, így a funkciója is megmarad. Fontos, hogy jobb minőségű csomagolópapírt válassz; az nem szakad, és hajtani is könnyebb. gyorstipp dekor karácsony

Jöhet a következő sor. Itt a kilincs és a zár lesz problémás. Egy kis lyukat vágtunk, amin átbújtattuk a kilincset, majd a zárat vágtuk körbe. A legalsóval már nincsen sok baj. A lényeg, hogy ne érjen le a földre a papír, mert nyitás-zárás közben elszakadhat. az idei mű: gyorstipp dekor karácsony

 0
Tovább

Egyszerű díszek házilag ajándékba is

Bizonyára mind tudjátok, hogy a karácsony egy kicsit ugyan elvilágiasodott, de alapvetően keresztény ünnep. Azt viszont bizonyára már csak kevesebben, hogy magáról a karácsonyfáról az első, korai feljegyzések is csak a 15. század végéről kerültek elő. Az örökzöldek, fenyőfélék tisztelete ugyanakkor mélyen gyökerezett a germán, római vagy a kelta, de az egyiptomi kultúrákban is, így nem annyira meglepő talán, hogy széles körben elterjedt a faállítás hagyománya is. Ma már a legkülönbözőbb díszek érhetőek el, de annak idején még almával, ostyával díszítették leginkább.

Jövő héten itt is a karácsony, szinte hihetetlen! Az is, hogy az év végi hajtásban egy picit sem haladtam az ajándékok beszerzésével. Remélem, Ti jobban álltok ;) Az utolsó adventi hétvégére mintegy idei zárásaként a cikksorozatnak néhány könnyen elkészíthető karácsonyfadísz, vagy ajándékkísérő ötletet hoztam. Ha rákapsz a barkácsolás ízére, nehéz lesz abbahagyni, de szettben nagyon jópofa, önálló meglepetés is lehet. Készítsünk tehát díszeket!

1. Tobozok
A toboz nem áll messze a fenyőtől, így bátran dekorálhatjuk vele a karácsonyfánkat. Festhetjük, vagy akár különböző módon díszíthetjük is. Részemről ezekre a filc baglyocskákra szavazok: 

De egy egyszerű masnival, natúron is megállja a helyét: 


2. Mini koszorúk
Számunkra szerintem idénre ezek a kis koszorúk lesznek a befutók. Mérhetetlen mennyiségű régi aprót és gombot halmoztam fel, itt az ideje, hogy fel is használjam őket valamire :) itt egy szó szerint filléres ötlet:

Ha pedig gomb vagy apró sincsen kéznél, egy befőttes üveg teteje biztosan akad, de szerintem egy 0,5 l-es PET palackot is fel lehet aprítani alapnak.

3. Gyurmázzunk 

A porcelán gyurma sosem megy ki a divatból, nálam is folyamatosan visszatérő téma. De ha nem szimpatikus, só-liszt gyurmát, vagy fahéjas gyurmát is használhatunk. Kipróbált porcelángyurma receptemet itt találod: http://edesotthon.reblog.hu/szuper-sutheto-gyurma-hazilag

4. Szalagok és gyöngyök
Egyszerű és nagyszerű! Nem csak karácsonyfa díszként, hanem ajándékkísérőként is szuperül funkcionál: 

5. Botok és pálcikák
Botok, pálcikák (vagy esetleg fahéj) bevonásával jópofa fenyőket, szánkókat készíthetünk: 

 

A képek forrásáért, további ötletekért kattints át pinterest oldalamra: https://www.pinterest.com/BalkonGaz/diy-d%C3%ADszek/

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)