Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tavaszi hagymások

Egy szelet tavasz

Annyira hiányzik már a tavaszi napsütés, mint a MuzsikaTV hőseinek a légkondi.. Alig várom, hogy végre hosszabbodjanak a nappalok, és ne kelljen 8 réteg ruhába öltözni. Ezen a szokásos várakozással teli kínlódáson a tavaszi hagymások át szoktak lendíteni, de most ősszel valahogy annyira összejöttek a teendőim, hogy nem jutott rájuk időm. Már nagyon bánom a dolgot, mert most bizony hiányoznak azok az ismerős színek és illatok, amik mindig a tél végét szokták jelenteni.

Hajtatásra több módszert is kipróbáltam, több kevesebb sikerrel. Nagyon lelkesen olvastam a neten, és csillogó szemekkel készítettem a színes papírsüvegeket - de rájöttem, a lelkesedés nem mindig elég. Az eredmény inkább a hagymák minőségétől és a hűmérséklettől függ, nem is annyira rajtunk. Ha jó minőségű, minél nagyobb hagymákat választunk, néhány szabályt betartásával, nagy valószínűséggel szép virágaink lesznek. Nálam az alanyok jácintok és crocusok voltak, de megkockáztatom, hogy amarylissel is működhet a módszer.
A hagymákat ősz végén szoktam vásárolni, és pár hetes hideg kezelésnek vetem alá. Nem szabad megfagyasztani, kb. 5-8 fokon kell tárolni őket. Ideális lehet erre a hűtő, de akár egy pince vagy tároló helyiség is tökéletesen megfelel a célnak, ha elég hűvös van.

Ha letelt az idő, kezdődhet is a móka. Választanunk kell hajtató edényt a hagymáink számára. Én klasszikus beszűkülő nyakú üveg hajtatót vettem a neten, de pohárral, vázával, hosszúkás szószos vagy olivabogyós üveggel, (lásd a képen) esetleg mélyebb üvegtállal is működhet a dolog. Minél nagyobb a hajtató edény, annál jobb. A klasszikus megoldásnál nincs is más dolgunk, mint az edényt megtölteni vízzel, és a hagymát a gyökeres felével lefelé bele helyezni. Vigyázat, ha a hagyma beleér, valószínű, hogy bele fog rohadni. 

Tapasztalatból mondom, erre oda kell figyelni, mert az eredmény úgy nem egy illatos tavaszi virág lesz. Másrészről ha nagyon messze van a hagyma alja a víztől, akkor pedig nem biztos, hogy elindul a folyamat, úgy sem lesz belőle semmi. Melyik ujjamba harapjak?

Ha mégis alternatív megoldást választunk, és az edény nyaka szélesebb, mint a hagyma, meg kell akadályozni a közvetlenül vízzel való érintkezést. Ezt tehetjük kavicsokkal, vagy színes nagy üveggyöngyökkel is, a lényeg, hogy ezen álljon meg a virághagyma, és úgy töltsük fel vízzel az edényt. Ha köveket használunk, alaposan mossuk le, égessük ki, ecetezzük át, majd alaposan mossuk le ismét a köveket – az algásodás is megehetősen rontja az összképet, és nem is illatos :)
Ha hagymák a helyükre kerültek, megint hűvösön pihentetés következik, 8-10 fok az ideális. Próbáltam ezt a lépést a konyhaablakban is, kivitelezni kb. 18 fokon, de az eredmény törpe, besült jácint lett. Legalább volt illata, de vizuálisan nem lehetett vele büszkélkedni. Ami fontos: a hűvösön kívül sötétre is szüksége lesz a növénynek. Én a tárolóban egy kartondobozzal szoktam az egészet leborítani és otthagyom, mások a már említett helyes papírsüvegeket használják – amik tényleg nagyon mutatósak tudnak lenni.

A szakirodalom szerint 8-10 hét alatt nő meg ideális méretűre a hajtás, én figyelgetni szoktam – néha amúgy is érdemes rájuk nézni, mert a vizet után kell tölteni. Ha kb. 6-7 cm magasra nőtt a zöld szár, felviszem, és várom a munkám megérdemelt gyümölcsét.

Amíg nem volt nélkülözhető üvegem a célra, jó vízáteresztő, kicsit homokos földbe dugtam a hagymákat 1/3-ig, és úgy pihentettem, Jelentem, így is működött a dolog, de locsolni és szellőztetni kicsit gyakrabban szükséges.

 0
Tovább

Saját balkonládáim

Mindenki szereti a szépet és a jót, ezalól én sem vagyok kivétel. Sajnos a kézügyességem nem feltétlenül tudja követni szárnyaló fantáziámat, de annyi baj legyen.

Előbb vagy utóbb minden balkongazolóban felmerül a kérdés, hogy mibe is ültesse a növényeit. A klasszikus balkonládákkal alapvetően nincsen semmi baj, de én jobban vonzódom a szokatlanabb, újra gondolt felhasználáshoz. Nekem a klasszikus balkonláda kicsit már unalmas, sőt - az új teraszon sok helyen nem is igazán lehet mihez rögzíteni, színekben sincsen olyan nagy választék, a mintákról nem is beszélek - a nem klasszikusok pedig elég drágák tudnak lenni, így maradt a DIY :) jupíí!

Lesz idén több olyan projekt is, amihez a szokásosnál szélesebb, vagy éppen mélyebb edényre lesz szükségem, így amíg nem olyan jó az idő, megtervezem ezeket, és összegyűjtöm a szükséges eszközöket. Ami már biztos, hogy használt boros- és zöldséges ládákból valami lesz. Alapos csiszolás után egy kis színt és dekorációt, majd alapos időjárás elleni kezelést és némi mezőgazdasági fóliát kapnak, ha már nem fagyunk meg odakint. 

A cukkini, hagymák, paradicsomok és fűszernövények reményeim szerint mind ilyen ládákba kerülnek. Nem szeretem emelgetni az ilyen nehéz dolgokat, de óhatatlan néha némi takarítás, így ha nem leszünk lusták, görgővel is felszerelhetjük őket. (azok voltunk, nem lett görgő - a blogger)
Vali kolléganőm is mentett nekem néhány szép példányt, ezúton is köszönöm Neki (és a férjének is, Misinek, aki hajlandó volt megválni tőlük a kedvemért).

A láda szerintem átütő lesz, de a tökfélék jobban kedvelik a mélyebb közeget, így arra gondoltam, egyenesen virágföldes zsákokba ültetek majd minden ilyesmit, és olcsóbb zsákvászonból varrok esztétikusabb külsőt rájuk (akár elnagyoltan kézzel is meg lehet ölteni és úgy talán még rusztikusabb a hatás, de ennyire nem vagyok azért türelmes, marad a gép). Ezekre is kiválóan lehet transzfer technikázni, komoly vintage hangulatú ültető zsákokra számítok :)

 0
Tovább

Világ salátái, egyesüljetek!

Csipogott a viber, Timi írt; "kezdődik a saláta szezon! :)" mindketten mosolygunk, és tudjuk, most nem az önsanyargatásról lesz szó..

Ha egyideális világban élnénk, a csoki sosem fogyna el, mindig sütne a nap, sosem kellene korán kelni, és mindig szombat lenne. Annyi cipőt vehetnénk, amennyit nem szégyellünk, a kedvenc nadrágunk mindig jól állna rajtunk, illetve a kerti virágok is virítanának minden nehézség nélkül. Persze még sorolhatnám, de azért van itt valami..
Mert tényleg van egy növény, ami egyszerűen nagyszerű, és semmit, azaz szinte semmit sem kell tennünk vele ahhoz, hogy virágozzon. Kora tavasztól saláta szerű, zöld pozsgás leveleit csodálhatjuk, augusztus és október közt színes virágaival búcsúztatja a nyarat, majd mindegy mi jön télen, tavasszal a dolog csak úgy elkezdődik előlről. Hogy mi ez a csoda? :) nem más, mint a pompás varjúháj.

A neve ugyan nem túl bizalomgerjesztő, ezt aláírom, talán ezért is becézzük sokan salátának, de minden várakozást felülmúl, ezt garantálom. Ez az alapvetően sziklakerti növény bírja a szárazságot, a tűző napot, a félárnyékot, sőt, a telet is, szinte elpusztíthatatlan. Tökéletesen érzi magát agyag-, vagy műanyag edényben is, tényleg nem válogat :)

Jó vízáteresztő, teljesen átlagos földbe is lehet ültetni, bár alapvetően homokos, kavicsos talajra tervezték. Ezután egyszerűen élvezni kell, hogy fejlődik magától. Ne locsoljuk sokat, erre érzékeny egyedül - a gyökerek rothadása a pangó víztől sajnos megindulhat.


Én az első ilyenemet egy kerek cseréptálba ültettem kövirózsák közé (ennek már vagy 4 éve, és azóta is szép, tavaly tavasszal így nézett ki) de beújítottam nyáron sima cserepes egyedeket is, annyira megkedveltem. Mondtam már, hogy ráadásul nagyon olcsó?
Ennek oka, hogy könnyen szaporíthatod magról vagy tőosztással is. Ha megtetszett, csak arra ügyelj, hogy akár 40-50 cm magasra is nőhet ez a fajta (kb 500 alfaja ismert, amelyek formája és mérete nagyon változatos) illetve jól bebokrosodik, ennek megfelelően nézzünk neki helyet. Az elszáradt szárakat tavasz elején vágjuk le, és csak ki kell várnunk, hogy a semmiből újra kifejlődjön :)

 0
Tovább

Függő/Leges kertek - Raklap

Amikor a rendelkezésünkre álló hely kevés, akkor kell igazán kreatívnak lennünk. Függő, vagy függőleges (esetleg vertikális) kertekkel már az ókorban is foglalkozott az emberiség, de az elmúlt években egy teljesen új formában hódítja meg a világ városainak erkélyeit, kertjeit. Már kevés kutakodás után is nagyon kreatív és mutatós ötletekre bukkantam, amelyek többsége nem túl elrugaszkodott, és csak egy kis elszántság szükséges hozzá. Én biztosan fogok alkalmazni néhányat ezek közül, mert bár hely bőséggel áll rendelkezésemre, de ezek a falak vagy oszlopok nagyon dekoratívak is :) lássuk a sorozat első darabját:
 

Az ezerarcú raklap DIY - enthusiasts.com



1. A megfelelő raklap kiválasztása
Nagyon divatos DIY alapanyag a raklap, de ha növényeket (főleg gyümölcstermőket) szeretnénk ültetni bele, mindenképpen ismernünk kell az eredetét. Ha nem tudjuk, akkor azt javaslom, vegyünk inkább újat. Elvégre is egy olajsaras, dohos helyen tartott, vegyszerezett alap biztosan nem egészséges.

2. Ritkítsuk, kezeljük ha szükséges
Ha beszereztük a megfelelő alanyt, előfordulhat, hogy egy kicsit meg kell ritkítani a fokait, hogy kényelmesebben hozzáférjünk a belső borítás miatt, vagy szimplán hogy csak tudjunk ültetni bele. Kezeljük? Tekintettel hogy a raklap ellenálló az időjárással szemben, én nem kezelném, de természetesen mindenkinek az egyéni belátására, ízlésére van bízva a dolog.

3. Bélelés, borítás

Ha megvagyunk tehát, a belső felére kapcsozóval rögzítsünk zsákvásznat vagy sűrű szövésű natúr bútorszövetet. Ez lesz a kertünk eleje, ahová ültetünk, ugyanakkor meggátolja majd a föld kipotyogását, szellőzik, illetve el tud távozni a fölösleges víz is. A többi külső oldalra kívülről (3 oldalról) ugyanezzel a módszerrel rögzítsünk mezőgazdasági fóliát. Én UV állót javasolnék, az biztosan tartósabb lesz. Ha a fenti lépések megvannak, kapunk egy három oldalról vízhatlan, felül lukas, elölről belülről szövettel bélelt, kimerevített tárolót.



4. Jöhet az izgalmas része
Töltsük fel földdel, majd ahová ültetni szeretnénk növényeket, ott a vászonba sniccerrel vágjunk lukat, és óvatosan helyezzük be a növényt, majd ezt a folyamatot ismételjük. Fontos, hogy mindig csak ott vágjunk, ahová ültetünk :) szépen, egymás után. Egynyári virágzók, fűszernövények, de akár szamóca, földi eper is ültethető a függőleges kertünkbe, csupán arra kell figyelnünk, hogy hasonló igényű növényeket válasszunk egymás mellé.

 0
Tovább

Top5 húsvéti dekor

Ahogyan sokaknak, úgy nekem is a húsvét már inkább az ünnepi készülődésről, a finomságokról, családról és dekorációról szól, na meg persze azért a hétfői szünnapnak is örülök :)
Az idén sajnos a nagy húsvéti készülődés ki fog maradni az életünkből, mert fürdőszoba átalakításban vagyunk, de találtam néhány inspiráló ötletet, amit a jövőben mindenféleképpen ki fogok próbálni, mert egyszerűek és nagyszerűek. Következzen a listám, beszéljenek a képek magukért :)

1. Ágas-bogas asztali dekoráció tojáshéjakból készült mécsestartókkal kiegészítve. Zseniális, és nagyon húsvéti :)

húsvét inspiráció dekor Top5

húsvét inspiráció dekor Top5


2. Egy fantasztikus tavaszi asztaldísz, amihez a legtöbb dolog otthon is megtalálható, de legalábbis nagyon könnyen beszerezhető.

húsvét inspiráció dekor Top5

3. Igazán egyszerűen elkészíthető a kis rőzsecsokor, közepén egy cserepes árvácskával. Álló vázában is tökéletesen el tudom képzelni, de így is nagyon ötletes!

húsvét inspiráció dekor Top5

4. Az esetek nagy többségében csak a belső teret öltöztetjük ünnepi pompába, a terasszal már kevesebbet foglalkozunk. Idén sajnos nem várható fergeteges időjárás, de sokszor ebédeltünk már a szabadban húsvétkor :)

húsvét inspiráció dekor Top5

5. A leginkább balkongazos dekorációt hagytam utoljára, ez az abszolút kedvencem. Bármennyire nincsen most időm tojásokat festeni vagy készülődni, valami hasonlót biztosan ki fogok próbálni, egy tojás már két darabban várja az átalakulást. Igen, bátran ültessünk tojáshéjakba, amelyekből csodás asztali kompozíciók készíthetőek, de alternatív ajándék is lehet locsolóinknak. 

húsvét inspiráció dekor Top5

húsvét inspiráció dekor Top5

húsvét inspiráció dekor Top5

A képekért köszönet: cherrylady.ru, moidom-interior.blogspot.com, it.pperblog.com, liveinterest.ru, agendadesia.com, welke.nl, masterskaja.net

 0
Tovább

BalkonGaz

blogavatar

Üdv a teraszunkon! Bár akkor még nem tudtam, hogy elkap majd a gépszíj, de már az oviban is gereblye volt a jelem. Most néhány évvel később, a blogon tapasztalataimat vezetem erkély-, illetve balkonkertészet témában, kötetlen hangvételben. Minden, amit itt látsz, vagy olvasol csupán egy lelkes laikus kísérleteinek (vagy bénázásának) eredménye, semmiképpen sem objektív szakvélemény :) Kellemes időtöltést, jó mulatást kívánok!

Likeolj!

Címkefelhő

DIY (43),konyhakert (38),inspiráció (18),gasztro (18),dekor (17),újrahasznosítás (17),ősz (16),egzotikusok (14),magvetés (14),karácsony (14),tavasz (13),fűszer (13),ajándék (12),gyökereztetés (12),virágok (12),Top5 (10),gyorstipp (8),tél (7),palánta (7),gyümölcsök (7),gyümölcsfák (6),balkonláda (6),jelölő (5),bútor (5),húsvét (5),kertésznapló (5),függőleges kert (5),nagyvilág (5),hagymások (5),érdekesség (4),szüret (4),advent (4),kúszó növények (4),bazsalikom (4),offtopic (4),szörp (4),chili (4),leander (4),gyerek (4),eper (4),paradicsom (4),mérgező (3),csíráztatás (3),rovarok (3),ültetés (3),saláta (3),gyömbér (3),berendezés (3),avokádó (3),áfonya (3),baki (3),cukkini (3),szamóca (3),diy (3),citrom (3),trinidad scorpion (2),citromcirok (2),tulipán (2),felújítás (2),retek (2),teleltetés (2),szőlő (2),IKEA hack (2),levendula (2),tök (2),bodza (2),édesburgonya (2),tartósítás (2),teszt (2),program (2),asztal (2),torma (2),orchidea (2),szilveszter (2),üvegek (2),babaszoba (2),magfogás (2),másodvetés (2),rozmaring (2),mangó (2),zöldborsó (2),táblafesték (2),barack (2),bakik (2),vöröshagyma (2),paprika (2),minikert (2),cserjék (2),kártevők (2),növényvédelem (2),datolyaszilva (2),tojáshéj (2),poén (2),füge (2),garzon (2),sáfrány (1),meleg (1),világnap (1),csomagolás (1),tűz (1),melegedő (1),otthon (1),balkonkertészet (1),megvagyok (1),árnyékolás (1),szobanövény (1),zamioculcas (1),offtopik (1),összeültetés (1),virágtartó (1),gyümölcs (1),mini kert (1),meleg ellen (1),igénytelen (1),gránátalma (1),hortenzia (1),sóska (1),fenyő (1),szender (1),cseresznye (1),padlizsán (1),magok (1),vetés (1),kréta (1),ananász (1),tündérkert (1),itthon (1),belátásgátlás (1),batáta (1),nasi (1),alma (1),környezettudatosság (1),intim szféra (1),ablakfólia (1),rukkola (1),fűszerek (1),utazás (1),erkély (1),gyertya (1),bútorápolás (1),ágyás (1),üvegház (1),fokhagyma (1),krizantém (1),szeder (1),narancs (1),fenyő (1),graffiti (1),gyerekeknek (1),moha (1),szerszámok (1),party (1),tetvek (1),hőség (1),varjúháj (1),pozsgások (1),raklap (1),árvácska (1),szabadföld (1),liliomfa (1),magnólia (1),spenót (1),uborka (1),singer (1),inda (1),menta (1),tőzegtabletta (1),inkubáció (1),kapszula (1),festés (1),egyszerveddmeg (1),hagyma (1),madáretető (1),gyurma (1),támasz (1),gyom (1),répa (1),tárkony (1),méhek (1),atka (1),pesto (1),japánkert (1),láda (1),tea (1),pult (1),egres (1),létra (1),nyár (1),öntözés (1),koriander (1),esővíz (1),juhar (1),díszfák (1),stevia (1),talaj (1)