A március már el is kezdődött, tehát serényen nekiláthatunk a palántázásnak. Korábban már értekeztem a konyhakerti előkészületekről, illetve sok újrahasznosítható palántanevelőről is írtam – eben a hónapban azonban szépen sorra veszünk néhányat, hogy első kézből tapasztalhassuk meg előnyeiket és hátrányaikat is. Az első delikvensünk a dehidratált tőzegtabletta lesz.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz

Ezeket a szárított, préselt palántázó eszközöket bevallom, én idén használom először. Ami elsőre szembetűnik, hogy majdnem kétszer annyiba kerül, mint a klasszikus lebomló papírcserép, és méretében is kisebb (4 cm átmérőjű, de pont passzol a tálcámba). Az ár azonban ne rettentsen el senkit, vizsgáljuk csak meg alaposabban; az az előnye megvan, hogy külön palántaföldet már nem szükséges vásárolni hozzá.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz

Egy letakarható, áttetsző tetejű palántázó házacska vagy tálca viszont kelleni fog ugyan, de mivel nem kell földet lapátolni, nem kell a magültetés művelet után takarítanunk sem, így kisgyerekkel is végtelenül egyszerű használni, ráadásul sok időt megspórolhatunk – plusz egészen szórakoztató is :)

Helyezzük a kapszulát egy tányérba vagy virágalátétbe. Felül legyen az az oldala, amin közepén találunk egy pici lyukat, oda kerül majd a mag. Nem volt a csomaghoz piktogram vagy leírás, így én még szárazon rábiggyesztettem, majd alaposan meglocsoltam.  
Ahogyan a kapszula megszívja magát, megnő a térfogata, és szépen körülöleli a magot. Az átmérője egy vékony papírcsíknak köszönhetően nem változik, csak a magassága – kb. négy-ötszörösre nő meg. Kell neki néhány perc, de ha megszívta magát, át is helyezhetjük a palántázó tálcára.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz
Én reggel és este permetezővel tartom szinten a nedvességet, sokkal könnyebb, mint locsolgatni. A hagyományos műanyagpoharas vagy cserepes keltetőkhöz képest viszont kicsit jobban kell ügyelni a megfelelő szellőztetésre. Sajnos a legnagyobb figyelem mellet is előfordul, hogy penészedésnek indul az ültető közegünk, de tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ezt elkerüljük: lehetőség szerint ne érjenek össze a papír kapsznik, szellőztessük a dobozt rendszeresen, majd ahogy erősödnek a palántáink, le is mondhatunk a takarásról egy idő után.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz A penészedés, ha pechünk van, megtámadhatja a növényeket is, és kárba megy a munkánk.
Kaphatóak olyan papírtálcák is, amelyeket egyben szükséges a dobozba helyezni – én egy ilyennel futottam rá a penészre – a végén már hígított ecetes vattával törölgettem a széleket, de sokat sajnos nem lehetett tenni.

A papírcseréphez hasonlóan szerintem egyszerű a dehidratált tőzegtabletta használata, mert ha szépen megerősödik a palántánk, csak meg kell fognunk az egészet, és be kell ültetni a cserépbe a tőzeg közeggel együtt, így minimális az esély arra, hogy megsértsük a növényke gyökereit.

Ebben az esetben mindig alaposan vizsgáljuk meg a vetőmagot; csak az erős és egészséges darabokat használjuk, ne pazaroljuk a satnya darabokra az értékes helyet és a drága kapszulát.  konyhakert palánta tőzegtabletta tavasz Bár még csak keltetés alatt vannak az első kísérleti példányok, de szerintem a kapszula egy jó megoldás :)