Közelednek az ünnepek, és úton útfélen trendi karácsonyfa díszítő ötletekbe, vagy éppen alternatív dekorációs megoldásokba botlunk. Ez mind szép és jó, de álljunk meg egy pillanatra. Elgondolkodtatok már rajta, hogy hogyan „készül” az igazi, hamisítatlan karácsonyfa? Vagy mondok vadabbat :) akár nevelhető is lenne saját fenyő magról?  

fenyő karácsony

Kutakodtam egy kicsit, és erősen meglepett, hogy hazánkban hozzávetőlegesen mindössze 2.000 hektáron termelnek karácsonyi fenyőket – Vas, Zala és Somogy megyékben első sorban (Magyar Díszkertészek Szövetsége, 2014). A többségük ráadásul kisebb, családi gazdaság – tehát ha hazai fát vásárolunk, nagy eséllyel igazi kézműves termékre teszünk szert :)
Következik ebből, hogy a termelés nem túl rentábilis, és valószínűleg komoly szakértelmet is igényel. Mire a magból a nappali ünnepi dísze lesz, bizony 5-10 gondoskodással teli év múlik el – így belegondolva meg kell emelnem a kalapom a fenyőtermelők előtt. Persze a fák nagy részét szárdugványozással vagy oltással szaporítják, de a magozás mégis érdekesebb számomra. Tavasszal teszek egy próbát magam is, hátha pár év múlva saját fával büszkélkedhetünk.  

Hogyan lássunk neki, ha kedvet kaptunk?
Menjünk el kirándulni, és keressünk tobozokat, lehetőleg szép és erős anyanövényét válasszuk. A tobozok rejtik a magokat, amiket ki kell piszkálnunk.   

fenyő karácsonyEgyet-kettőt fel kell majd áldoznunk a kíváncsiság oltárán, hogy megbizonyosodhassunk csírázóképességükről. Nemes egyszerűséggel Vágjunk ketté párat. Ha finom fenyőillatúak és nedvesek belül, akkor alkalmasak lehetnek, de csak ez még nem kulcs a sikerhez. 
Természetesen fenyőmagot vásárolhatunk boltban, vagy akár webshopokban is, de kár lenne kihagyni egy jó kis téli kirándulást.fenyő karácsony
A magok elvetésének ideje február végén, március elején lesz majd esedékes, és ha minden jól megy, 2-4 hét alatt csíráznak ki.  

Talaj tekintetében enyhén savanyút igényelnek, illetve folyamatosan nedves környezetet. Mindenképpen megpróbálom, és időben szólni fogok, ha neki kell látni :)

Ha pedig nem ültetni szeretnénk (bár itthon nem annyira elterjedt a fogyasztása) egyes fenyőfélék (mint a mandula, vagy diófenyők) magja fogyasztható. 

fenyő karácsonyOroszországban például tapasztaltam, hogy ősszel kereset kiegészítés gyanánt egész családok gyűjtik, kézzel kifejtik és pirítják nagy tételben a fenyőmagokat, majd a helyi piacon kis zsákokban árusítják azokat. Hoztunk is haza :) Érdemes megkóstolni, ha még nem tette valaki; kellemes ízű és állagú, salátákba is kiváló. Gazdag magnézium, E-vitamin és káliumforrás, de magas zsírtartalmú, így hajlamos az avasodásra – és jó magas a kalóriatartalma is.

A képek forrása: pinenut.com,