Lassan bekúszik a nyár a városba, még ha most kicsit borongósabbra is kapcsolt az időjárás. Nem kell azért csüggedni, minden rosszban van valami jó, ültetni vagy vetni sokkal szerencsésebb árnyékosabb helyen, vagy felhős időben. Na, nem csak azért mert fejbe csap a jóféle házi, a növényeknek lényegesen kevésbé megterhelő így a dolog. De amúgy fejbe csap a jóféle házi is. Szerencsére a hétvégén tökéletes ültető időnk lesz, egyenes sorokra számíthatunk. Had ajánljak ismét valami szépet és ehetőt! Készítsetek mutatós, és hasznos salátáskertet magatoknak, nálunk nagyon bevált a dolog.

konyhakert saláta rukkola

 

Nem voltunk különösebben nagy zöldevők korábban, de ahogy az évek múlnak (jézusom, a bemutatkozómat már megint frissíthetem néhány évvel) a tivornyákat lassan szörpfőzésre, a sültkrumplit salátára cseréltük. Nyáron a nagy melegben a grillezéshez ráadásul praktikus egy gyorsan összedobható saláta, főleg ha le sem kell szaladni miatta a boltba, mert minden kéznél van, friss és szép. Ugye milyen menő?
A menőség mellett térjünk arra is vissza, hogy kifejezetten mutatós a salátáskert, és ami külön jó, nem is valami igényes.

Ha nem ennénk, akkor is szívesen raknám virágládába, összeültetésbe. Két dolog kritikus csak: a sok napfény és a folyamatos, de mérsékelt öntözés. Ez minden ilyen típusú növényben közös. Az elkövetkező napokban sorra veszem, mik kerülnek (nálunk) a párkányról szedett "tépős" zöldsalátába a teljesség igénye nélkül. Kezdjük az egyik személyes kedvencemmel, a rukkolával. Ő volna az:konyhakert saláta rukkola

Picit lehet, hogy megosztó, mert az íze igen markáns, de kis mennyiségben (vagy sokban, mint nekem) mindenképpen egy üde színfolt a tányéron, és a cserépben is. Az olasz konyha egyik elmaradhatatlan fűszere, de természetesen gyógyhatását is számon tartják. Magas C-, és D-vitamin forrás, segíti az anyagcserét.

Ami az ízét illeti mustáros, borsos, kissé kesernyés (a kesernyés íz fokozódik, ahogyan öregszik a levél). Olasz pizzán már biztosan találkoztál vele, de tésztákhoz, esetleg salátákban is kiváló; sőt! Pesto is készíthető belőle, ha elburjánzik. Jó hír, hogy a kertészetekben gyakran hozzá lehet jutni palántákhoz (szégyenszemre én is előneveltet vettem), de áprilistól gyakorlatilag folyamatosan vethető balkonládába, cserépbe is.
Egyéves növény, így sajnos minden tavasszal újra kell foglalkoznunk vele, de biztos vagyok benne, hogy a bazsalikom mellett nálunk folyamatosan lesz helye a párkányon. Napos, félárnyékos helyet keressünk neki, és ne hagyjuk kiszáradni. Ennyi a teendőnk, na meg folyamatosan csipegetni. Nekem ebben a 14 hónapos is segít, folyamatosan tépkedi. A virághajtások eltávolítására figyeljünk, mert a felmagzott növny teljesen elsatnyul. A virága egyébként ilyen helyes kis sárga: konyhakert saláta rukkola

Fontos, hogy nem áll el sokáig a hűtőben, így mindig csak annyit szedjünk róla, amennyire szükségünk van. 3-4 db tőlevélrózsa (mert ilyet növeszt, nem fejesedik) egy kéttagú vagy kisgyerekes család étkezésére akár elég is lehet, így nem feltétlenül érdemes egyszerre ennél többet tartani; hacsaknem azért, mert jól mutat, vagy kifejezetten pestora gyúrunk. Mi gyúrunk. De csak a pestora ;)