A vöröshagyma a magyar konyhában az egyik leggyakoribb zöldségféle, elképesztően sokoldalú. Saláták, levesek, főzelékek, pörköltek és sültek ízesítésére egyaránt használjuk a mindennapokban. Fertőtlenítő hatású, C- és D vitamin forrás (bár nyersen gondolom remélem kevesen fogyasztják, legalábbis társaságban), és még tojást is lehet festeni vele. Nem szuper?!

A hagymafélék magról, illetve dughagymáról is termelhetőek, sok magot vetettem már az idén, így most foglalkozzunk inkább a duggatással. Amikor értesült konyhakerti terveimről, apósom meglepett egy nagy zsák dughagymával, aminek nagyon örültem, ezúton is köszönöm még egyszer! Igaz, hogy életünk végéig elég lenne a mennyiség, de ajándék hagymának.. :D

Jöjjön a lényeg; a hagymát is korán (már február végén, március elején) a földbe kell dugni, ha szeretnénk szép terméshez jutni, így aki eddig nem tette, de szeretne húzzon bele. Fontos, hogy a dughagymákat az elültetés előtt egy napra langyos vízbe kell áztatni, mert ha elsunnyogjuk, az ültetés után a földben lévő nedvességet magukba szívják, megdagadnak, és napokon belül kitornásszák magukat. Kellemetlen, ha kezdhetjük a koszos munkát elölről.

Vöröshagyma duggatás Balkongaz módra
A hagymákat 5 cm tő közzel, 8 cm-s sortávval ültessük 1-2 cm mélyre. Akkor jó, ha a csúcsa éppen a föld alatt van, de tényleg éppen csak.
Sűrűnek tűnik a képen, de ha kihajtottak (elvileg 7-10 napon belül már kinő a zöld), szívtelenül ritkítani kell az állományt (ki kell egyelni a sorokat). A satnyák vesszenek, újhagymaként a szombati reggelihez viszont simán elfogyaszthatók, ha nem tervezel emberek közé menni. Egyébként ha nem vagyunk elég szívtelenek, nem lesz majd szép nagyfejű hagymánk.

A szokásos kerti földet használtam ezúttal is, most pedig kíváncsian várom a következő fázist. 

Ha kedvet kaptál, de februárban nem duggattál hagymát, akkor sincsen katasztrófa, augusztus végén még lesz rá lehetőséged. Az áttelelő vöröshagymát nyár végén kell elültetni, és rákövetkező év június, júliusában lehet betakarítani majd. Picit többet kell várni ugyan az eredményre, de tavasszal nagyon jól fog esni, amikor egyszer csak kihajtanak majd!

Időközben májusra fordult a naptárm és már rendszeresen dézsmáljuk az újhagyma állományt. Szépen megerősödtek a tövek, de félő, hogy lelegeljük az összeset, még mielőtt beérnének :)

Az újhagyma már nem bolti