Bizony azt kell mondanom, hogy az avokádó kapcsán a siker eddig teljes, sőt. Várakozáson felüli. Aki esetleg lemaradt az elejéről, annak gyors korrep: http://balkongaz.reblog.hu/avokado-projekt

Bebizonyosodott, hogy mindenképpen érdemes olyan edényben vagy pohárban gyökereztetni, amiből egyszerű eltávolítani – tehát ne legyen nagyon szűk a nyaka, nehogy eltörjük a gyökereket. Az avokádóim szépen növögettek, így májusra elérkezett az elültetés ideje. Nem igazán van erre bevált recept hogy mikor jó; erős gyökérzet és lombozat fejlődött, jónak ítéltem. 

Avokádó gyökereztetés
Mivel éppen az volt kéznél, laza szerkezetű palántaföldet használtam. Igazából bármilyen föld lehet, a lényeg, hogy laza szerkezetű legyen, mert a növény gyökerei elég nehezen tudják felvenni majd a vizet a hirtelen megváltozott közegből. Locsoljuk majd gyakran :)

Avokádó ültetése
 Bár kiszoktathattam volna nyárra őket, mégis úgy gondoltam, szobanövényt csinálok belőlük. Így lényegesen lassabban növekedtek, viszont tökéletesen nyomon tudtam követni a fejlődésüket. Fényes helyen nőnek szépen, és folyamatosan nedves talajt igényelnek. Szerintem az önöntözős kaspó is kiváló megoldás lehet, ha valaki keveset van otthon.

Avokádó magról
 Szeptember elejére bármennyire is sajnáltam őket elcsúfítani, mégis elérkezett az első metszés ideje. Egyre kevesebb a fény, így kezdtek már kicsit felnyúlni, de a fő motivációm egy elvetemülten ronda példánnyal történő találkozás volt. Hivatali vízumügyintézés közben akadt meg a szemem egy hihetetlenül nagy és ronda avokádón, ami mindenre hasonlított, csak fára nem. Szegény egy össze-vissza hajtogatott vékony szár volt sok nagy lapulevéllel. Mi persze nem ezt szeretnénk, hanem valami dekoratívabbat. Erősödjön csak a törzse, ágazzon el – kár, hogy a konzulátuson nem lehetet fotózni. Esküszöm, szebbet rajzolnék :) na mindegy, íme a metszet:

Avokádó metszés